Word lid
 

Vragen en antwoorden over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in De Hoekstien

Zondag 23 juli 2023 | 11:09

Vragen en antwoorden over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in De Hoekstien

Tijdens de laatste Plaatselijk Belang vergadering op 18 juli zijn meerdere dorpsgenoten aangeschoven (waarvoor dank!) om vragen te kunnen stellen over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de De Hoekstien.

Aangezien wij op dat moment ook niet meer wisten hebben we voorgesteld om alle vragen te bundelen en die vragen vervolgens naar de gemeente te sturen. Gelukkig hadden vrijwel direct antwoord zodat we ze met jullie kunnen delen:

 

 1. Voor hoe lang zal de opvang zijn?
  Er is gekeken naar locaties die minimaal twee jaar beschikbaar zouden zijn, maar de exacte periode is nog niet bekend.
   
 2. Is al bekend binnen welke termijn de opvang zal gaan plaatsvinden?
  In september wordt gestart met de verbouw van het pand. Hierna zal z.s.m. de opvang plaatsvinden.
   
 3. Gaat het daadwerkelijk om de opvang van gezinnen en is er al iets te zeggen over de gezinssamenstelling van de bewoners?
  Per lokaal kunnen er 4 of 5 personen worden gehuisvest. De veiligheidsregio probeert altijd passend te huisvesten. Deze locatie is daarom meer geschikt voor gezinnen. Dit kan echter van tevoren nooit met zekerheid worden gezegd. Dit is afhankelijk van de samenstelling die bij de veiligheidsregio binnen komt.
   
 4. Wie gaat het onderhoud van het pand en het terrein doen?
  Het onderhoud is voor de gemeente. Er wordt aan de collega’s van fysiek beheer door gegeven dat het terrein aandacht vraagt.
   
 5. Aan de voorkant van het pand staat nog een tijdelijke unit. DIt gaat om een klein metalen gebouw aan de kant van de Opslach. Deze is destijds gehuurd voor een tijdelijke periode. Blijft deze ook staan? 
  De gemeente gaat kijken hoe ze met de tijdelijke unit omgaan.
   
 6. Kan het bord van OBS de Hoekstien worden verwijderd? Op dit moment lijkt het nog of er een basisschool gevestigd is.
  Wordt opgepakt door fysiek beheer.
   
 7. Is er een vast aanspreekpunt bij de gemeente mocht er wat zijn? Dit kan gaan om bijvoorbeeld eventuele overlast meldingen, waar we uiteraard niet van uit gaan, maar ook als wij ergens onze zorgen over hebben.
  Voor de verschillende locaties zijn er locatiecoördinatoren aangesteld.  Zodra de opvang open gaat worden wij op de hoogte gesteld wie ons aanspreekpunt is.
   
 8. Als er gezinnen met jonge kinderen in komen zullen die hier ook naar school gaan. Wie gaat dat regelen?
  De locatiemanagers en de vrijwilliger via Code Hans die de maatschappelijke begeleiding uitvoert zijn aan zet om de kinderen aan te melden bij de school.

 

×