Het is juni, de zomer staat alweer voor de deur! Maar voordat we kunnen genieten van een welverdiende vakantie staat er nog het nodige op stapel. In deze nieuwsbrief gaan we in op een onderzoek wat uitgevoerd is naar onder meer de Friezen van de Lelylijn. Wat voor ons niet verrassend is, is dat de impact op natuur bovenaan stond in de raadpleging. Een signaal naar de overheid toe dat zij zeer zorgvuldig moeten omgaan met natuur en landschap als het gaat om zulke grote ruimtelijke ingrepen. Dat er de komende tijd veel staat te gebeuren in Fryslân is wel duidelijk.
Recentelijk is het conceptprogramma landelijk gebied van Fryslân verschenen. Aan dit programma heeft de FMF namens een groot aantal natuur- en milieuorganisaties meegewerkt. Kijkend naar de opgaven op het gebied van klimaat, natuur, water en stikstof wordt voorgesteld om maar liefst 4,5 miljard euro te investeren in het landelijk gebied. Een hele opgave, maar gelet op de grote problemen is dat geld heel erg hard nodig! De natuur- en milieuorganisaties hebben positief gereageerd op het voorstel, maar hebben ook opgeroepen dat het tijd wordt om nu zo snel mogelijk aan de slag te gaan. We hebben geen tijd te verliezen. Zoals de titel van het programma ook luidt: 'It is mei sizzen net te dwaan' (of op zijn Rotterdams: 'geen woorden maar daden'). Lees hier onze reactie.
Om aan de slag te gaan met dit programma hebben we ook mensen nodig die het gaan uitvoeren. De FMF zoekt daarom op korte termijn een aantal mensen die bij ons aan de slag willen gaan. Heb je interesse, wil je een wezenlijke bijdrage leveren aan een mooi en duurzaam Fryslân en werken met een team van enthousiaste en gedreven medewerkers, kijk dan op onze website.
Oant sjen en alvast goede vakantie!
Hans van der Werf
Directeur FMF
We zoeken boeren die aan de slag willen met CO2 vastlegging met Agroforestry en/of Blijvend Grasland!
Ben je boer in de Noardlike Fryske Wâlden of de Waadrâne en ben je geïnteresseerd in nieuwe verdienmodellen? Wij zoeken – in het kader van het project Boeren tussen boomwallen – boeren die CO2 willen vastleggen in grasland óf door middel van de aanplant van nieuwe bomen en struiken (agroforestry). We gaan dit doen aan de hand van methodes van de Stichting Nationale Koolstofmarkt (SNK). Geldt dat voor jou ook? Lees dan snel verder!
Op 15 mei is het rapport ‘Uitkomsten van de Lelylijnraadpleging’ gepubliceerd. Uit de enquête, ingevuld door 11.000 personen, blijkt dat natuur als één van de belangrijkste waarden naar voren komt. Ondervraagden konden punten geven voor verschillende stellingen. De stelling “De natuur moet zo min mogelijk last hebben van de Lelylijn” scoorde het hoogst.
De ontwikkeling van de Lelylijn is een lang traject. Wat de Lelylijn in de toekomst precies inhoudt is nog onzeker. Wat zijn de kosten, hoe vaak gaat de trein rijden of waar zal de trein stoppen, en zo zijn er nog meer vragen. Wat in elk geval wel zeker is, is dat men zich zorgen maakt over het behoud van de natuur. Vanuit de FMF pleiten wij voor het behoud en het versterken van de natuur-en milieuwaarden en omgevingskwaliteit.
Word jij onze nieuwe Financieel Adviseur/Projectcontroller (32 uur)? De FMF werkt met hart en ziel aan een duurzaam Fryslân waarin een vitale natuur, een gezond milieu en een robuust landschap centraal staan. Een baan waarmee je écht een verschil kunt maken voor Fryslân dus!
In deze functie vervul je een cruciale rol binnen de FMF. Je denkt mee op financieel en bedrijfsmatig gebied, kijkt vooruit, plant en maakt langetermijnprognoses. Op basis hiervan kunnen onze directeur en projectleiders keuzes maken om onze bedrijfsdoelstellingen te realiseren.
Je krijgt volop ruimte, vrijheid en verantwoordelijkheid in een inspirerende, creatieve werkomgeving. Een uitdagende functie met veel verantwoordelijkheid en volop mogelijkheden voor persoonlijke ontwikkeling. En dit alles binnen een team van enthousiaste en gedreven collega's en een breed netwerk van organisaties
Ben jij de adviseur en projectcontroller die we zoeken? Wacht dan niet langer en reageer vóór 18 juni!
In de week van 7 t/m 14 oktober is het jaarlijkse opruimevenement Skjin Wetter! Dit jaar kun je in negen Friese gemeenten meedoen met jouw club, vereniging, organisatie, bedrijf, school etc. In de actieweek gaan honderden vrijwilligers aan de slag om afval op te ruimen dat in- en rond het water ligt. Elk stukje zwerfafval dat we opruimen, draagt bij aan een moaie en skjinne omgeving, voor mens en natuur. Iedere deelnemende partij kan zelf een opruimmoment en -locatie kiezen. Dit jaar staat Skjin Wetter in het teken van ‘Afval als grondstof’. Want, ‘afval’ zou niet mogen bestaan! Doen jullie ook mee aan Skjin Wetter?
Ervaar de magie van de nacht tijdens Nacht van de Nacht. Dit is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur en Milieufederaties. Tijdens Nacht van de Nacht worden er door het hele land evenementen georganiseerd die allemaal met donkerte te maken hebben. Dineren bij kaarslicht, een wandeltocht in de natuur, naar de sterren kijken, een museum bezoeken en nog veel meer. Laten we ook dit jaar weer samen genieten van het donker!
Ga jij een activiteit organiseren? Of zet je 28 oktober alvast in je agenda om één van de activiteiten te bezoeken? Ga dan naar de Nacht van de Nacht website!
Inspirerende voorbeelden van natuurinclusiviteit in de vrijetijdssector
Ken je of ben je een inspirerend voorbeeld van natuurinclusiviteit in de sector recreatie & toerisme? Denk aan ondernemers die zich inzetten voor biodiversiteit op hun camping, beleidsmakers die in gebiedsontwikkeling extra ruimte voor natuur en mens creëren, partijen die natuurinclusief gedrag stimuleren bij recreanten en toeristen. Als jij zo'n mooi voorbeeld kent of bent, vul dan het formulier in!
Heb jij de campagne vorige maand ook voorbij zien komen? In deze campagne wordt aandacht gevraagd voor de hoeveelheid bestrating in onze tuinen. Zijn deze tuinen wel toekomstbestendig? Als je het ons vraagt niet. De zomers worden steeds warmer, beton en tuintegels absorberen deze warmte en houden het vast, met als gevolg hittestress. Verharde tuinen vervangen vaak natuurlijke leefomgevingen voor dieren en planten, waardoor de biodiversiteit verder verloren gaat. De campagne roept op om een einde te maken aan stenentuinen, want steen is uit en groen is in! Op de website kun je berekenen hoeveel het oplevert als je een stuk bestrating vervangt door groen.
Afgelopen plantseizoen hebben duizenden bomen vanuit het project Beammen foar Elkenien al een plek gevonden in Fryslân. In dit project verrijken we Fryslân met 92.000 bomen. Dat doen we samen met Landschapsbeheer Friesland en met onder meer een grote financiële steun van Trees for All. Eén van de deelnemers aan het project is Enerzjyk Eastermar. Waar zijn deze bomen precies terecht gekomen en wat is het verhaal daarachter? We gingen in gesprek met Evert Frankes, een van de initiatiefnemers.